olycklig lycka.

efter att ut och in och upp och ner och runtomkring läst hälsokunskap med högsta effektivitetsnivå i hjärnan har några aktuella tankar ploppat upp. en tanke handlar om begreppet lycka.

märk ordet begrepp. lycka är inte fråga om ett ord med en kort definition och några tillgängliga synonymer att kunna slå upp. om man nu bara utgår från ordet lycka i sej, ordet, inte begreppet lycka, kopplar jag det med något positivt och viktigt för människans välbefinnande. ordet lycka klingar fint med ett lätt svep av lättnad och avslappning. y:et i lyckan är något litet extra fint som inte förekommer i de vanligaste orden vi vanligtvis använder oss av. ordet är kort och mjukt.

lycka som begrepp är mer invecklat att reda upp knutarna i trasslet på. vad uppfattar man som lycka? ålder, personlighet, levnadsvanor, livssituation, inre balans, individuella uppfattningar, tankar och erfarenheter är bara få exempel på faktorer som inverkar på hur vi ser på lycka och hur vi böjer ordet lycka. lycka, lycklig, lyckan med mera. vad är lyckans innebörd? lycka, både som ord och som begrepp, utstrålar något positivt. något som får en att må lite extra bra, något som inte händer allt för ofta, så att vi tydligt kan dra gränser till vad som hör ihop med lycka och vad som inte gör det.

en stor del av människorna och delar av samhället idag tycks se den högsta lyckan som något svåråtkomligt och omateriellt. lyckan är ett mål att sträva efter. på alla sätt. samtidigt försöker man hitta lycka i form av allt mer materiella medel. och i många fall tar det materiella över på vägen och blir föremål för lyckan istället. omedvetet i många fall. kanske är det därför som man ytterligare och mer desperat söker efter lycka.

lycka kan vara ett tillstånd av njutning och lugn och ro. lycka kan vara att få vara frisk. lycka kan vara att kunna klara sej igenom något tungt och svårt. lycka kan vara att få sätta sej framför datorn efter en lång och tråkig skoldag. lycka finns kanske i den första tuggan av pizzan. eller i avslappningen att kunna sova.

det är bevisat genom forskning att ungdomar ofta söker snabba medel för njutning och tillfredsställelse och kännande av välbefinnande och välmående. i många fall handlar det om att försöka hitta en snabb väg till lycka. den snabba vägen innehåller ofta, som konstaterat i många fall, inte den lycka som var önskvärd från början.

är lycka sist och slutligen enkla grundbehov som människor av naturen strävar efter och till? är lycka något märkvärdigt som inte alla någongång kan unnas? är det svårt att finna lycka? kretsar dagens samhälle för mycket kring sökande efter lycka? måste lyckan sökas efter? är lyckan svåråtkomlig? var finns lycka? kan lycka mätas? varför har begreppet lycka blivit så omtalat och spritt och aktuellt? glömmer man bort lyckan genom allt tjateri om lycka? 

är lycka en energiform som hela tiden finns runt omkring oss men som vi inte kan nå eller fånga? varför upplever vi det så viktigt att vara lyckliga? är vi inte redan lyckliga? om vi en gång sätter enormt mycket tid och energi på att komma lyckan ett steg närmare, varför höjer vi ribban för betydelsen av ordet lycka hela tiden? vi fokuserar så mycket på lycka att vi tappar bort lyckan vi har, just för att vi med den förgäves uppsatta stigen till lycka, inte sätter värde på lycka. lycka förblir som ett högt uppsatt mål.

lycka kan väl inte vara så svårt att hitta. alla hjälpmedel och otaliga redskap förtänger och gömmer undan. lycka är något värdefullt och i sej en liten sak som inte borde behöva sökas allt för länge. lyckan rinner kanske iväg förrän du nått den. det är ju inte meningen.

Annonser

4 reaktioner på ”olycklig lycka.

  1. Många tankar 🙂 ja ha själv o tänkt på mycket kring lycka… Ibland funderar ja om människorna i fattigare länder är lyckligare än vi västvärlden. En hlt annan kultur där de verkligen kan njuta av livet. Men lycka är knepigt… Ja tror alla borde ta och reflektera över det nu som då och ta reda på sj själva vad lycka är för dem. Är det verkligen en ny iPhone eller den härliga känslan att vara omringad av de mest underbara människor.

    Kram ❤

  2. Jösses. Börjar känna att jag får konkurrens här om jag tänker vara ykkös filosofen i gänget…
    Fint skrivet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s